Sencha Hanaka

Kod: 49
zł10
Wyprzedane

Organiczna japońska Shincha z kwiatowym aromatem, stworzona z odmiany Koshun. Dzięki procesowi Ichouka herbata zyskuje delikatność, słodycz i wyjątkowe nuty zapachowe.

Informacje szczegółowe

Garance doručení
nepoškozeného zboží
Dárek zdarma
Dárek zdarma
Ke každé objednávce
Přes 3000 výdejních míst
po celé ČR
Doručení do druhého dne
na jakékoliv místo

Opis szczegółowy produktu

Shincha Hanaka została wytworzona z kultywaru Koshun, uprawianego i zbieranego na ekologicznej farmie w górzystym rejonie Shizuoki. Ten wyjątkowy czaj zaskoczy Cię zarówno aromatem, jak i smakiem – między innymi dzięki zastosowaniu procesu Ichouka (więdnięcia).

Więdnięcie (Ichouka) to etap, który nie jest powszechny w produkcji herbaty sencha, ale ma ogromny wpływ na końcowy smak i zapach. Podczas tego procesu w liściach rozkładają się enzymy, co może nadać herbacie delikatniejszy, słodszy profil smakowy. Pojawiają się również wyraziste aromaty, które bez tego procesu byłyby słabiej odczuwalne.

Jest to jednak bardzo delikatny i trudny proces – zbyt intensywne więdnięcie może prowadzić do utraty świeżości i zielonego koloru, natomiast zbyt krótkie nie daje pożądanego efektu. Pan Suzuki dołożył wszelkich starań, aby proces był idealnie zrównoważony.

Efekt? Kwiatowy aromat i smak są tak imponujące, że z pewnością pokochasz tę herbatę od pierwszego łyku. Osobiście nie piłem wcześniej tego typu herbaty – i byłem pozytywnie zaskoczony i zachwycony.


Opis techniczny:

  • Opakowanie: 50g

  • Region: Isagawa, Shizuoka, Japonia

  • Zbiór: maj 2024

  • Kultywar: Koshun

  • Parzenie: Asamushi (delikatne parzenie)


Przygotowanie:
6 g na 150 ml wody

  1. parzenie: 60 °C, 2 minuty

  2. parzenie: 60 °C, 30–45 sekund

  3. i kolejne: stopniowo wydłużaj czas i podnoś temperaturę
    Ostatni, 5. napar: ok. 80 °C, 1 minuta